Hur kan man behandla ilningar?

Allmänt rekommenderas att du besöker din tandläkare eller tandhygienist för ordentlig bedömning av din tandkänslighet och vilken behandling du behöver. 

Behandlingsprinciper

Det finns tre huvudsakliga behandlingsprinciper:

  1. Desensibilisering av nerver.
  2. Blockering av öppna dentinkanaler
  3. Rotfyllning.

Desensibilisering av nerver

Den första principen avser att öka skyddet mot känslighet i tänderna genom nervdepolarisering. Kaliumsalter som t.ex kaliumnitrat är känt för denna effekt och är en av ingredienserna i både CAPOSAL® Tandkräm och ZEN CP+.

Blockering av öppna dentinkanaler

Det kan vara väldigt svårt att t ex återställa tandkött som dragit sig tillbaka, vilket ökar risken för ilningar. Blockering av öppna dentinkanaler syftar till att tillsluta dentinkanalerna och på så sätt motverka de vätskerörelser som är grunden till att smärtan uppstår. Man kan exempelvis behandla ilningar i tänderna med speciell tandkräm mot ilningar, vilket ger ett skydd, men ofta endast så länge tandkrämen används. En annan vanlig metod är att pensla på ett fluorlack eller polymert lager som skyddar; en dyrare metod där lacken kan krackelera eller försvinna efter ett tag på grund av slitage baserat på livsstil. Andra metoder och produkter för blottlagt dentin är mineraliserande tillsatser, utfällning av proteinlösningar, pluggning med kemiska komplex, fyllning med cement eller komposit, laserbehandling, eller undantagsvis transplantation av tandkött.

Rotfyllning

Detta görs vid extremt svåra fall där en rotfyllning hjälper genom att ta bort den skadade nerven med omgivande vävnad i tandens pulpa för att på så sätt eliminera ilningarna.

CAPOSAL®: en enkel och hållbar lösning

Det viktigaste i behandling av ilningar i tänderna är att skydda dentinet. CAPOSAL® är kraftfullt mineraliserande och bygger upp ett mineralskydd inuti dentinkanalerna, vilket gör att det inte slits lika lätt och skapar ett långvarigt skydd inifrån och ut. Både CAPOSAL® Tandkräm och Zen CP+ innehåller dessutom kaliumnitrat som redan i början av behandlingen dessutom ökar skyddet mot tandkänslighet genom desensibilisering av nerverna.

"Har haft problem med ilningar och provat andra produkter på marknaden.
Zen CP+ gav en snabb och kvarstående effekt.
Bästa produkten jag har testat."

Lena